neděle 11. prosince 2016

LENOCHODI

Možná by Vás to zajímalo, možná jste nad tím nemuseli moc dlouho přemýšlet díky našemu "logu", proč se vlastně jmenujeme LENOCHODI. Týmové jméno bylo základem pro utvoření týmu a tudíž i se zapojením se do projektu. Dlouho jsme nad tím uvažovali, jak bychom se vlastně mohli jmenovat, nakonec jsme na to však kápli.
Výsledkem je vítězné spojení chemických vzorců jistých skleníkových plynů.

N2O 

Nenechte se zmýlit, až se budete snažit napsat kompletní český název našeho týmu. Nejedná se o oxid dusičitý, jak by někteří téměř automaticky napsali. Naopak se jedná o OXID DUSNÝ. Pro vás je možná daleko více známý pod názvem RAJSKÝ PLYN. Tato plynná bezbarvá látka s mírně nasládlou chutí se dříve využívala jako anestetikum ve zdravotnictví. Nejenže patří mezi skleníkové plyny, ale také je slavný tím, že oxiduje s ozónem a tudíž ničí ozónovou vrstvu.

N2O + O3 → 2 NO2
Co se ale skleníkového efektu týče, 
"jedna tuna oxidu dusného způsobuje stejný skleníkový efekt jako 200 tun oxidu uhličitého nebo 10 tun methanu."

CH4

Již bylo zmíněno, že methan patří mezi skleníkové plyny. Methan je také bezbarvý plyn, který nemá zápach. Pro jeho větší specifikaci, tento plyn je nejjednodušším alkanem a je také lehčí než vzduch. Methan je produktem metabolismu velkých přežvýkavců (především krav), odtud uniká do atmosféry, kde se podílí na tvorbě skleníkového efektu. Také je ale hlavní složkou podzemních plynů nebo je rozpuštěný v ropě. Významných skleníkovým plynem je především proto, že absorbuje infračervené záření. 

O3Ozón je neobvyklou molekulou obyčejně dvou atomového kyslíku. Ozón tvoří výše zmíněnou ozónovou vrstvu, která nás chrání před ultrafialovým zářením.  Za normálních podmínek je to vysoce reaktivní modrý plyn s charakteristickým zápachem. Jeho koncentrace za posledních 100 lte na severní polokouli ztrojnásobila a programem OSN pro životní prostředí byl prohlášen za významný skleníkový plyn.


Kromě těchto skleníkových plynů se nám již do názvu nevešel velmi významný OXID UHLIČITÝ -
CO2 a také například VODNÍ PÁRA - H2O. O těchto dalších skleníkových plynech se můžete dozvědět více kliknutím na jejich název v tomto článkům. Těmito odkazy Vás posíláme na všemi zbožňovoanou dobrou přítelkyni tetičku Wikipedii, která je čím dál, tím víc chytřejší.

Nyní Vám po tom dlouhém čtení chceme ukázat, co nás utvrdilo v tom, že právě LENOCHODI je ten pravý název pro náš tým. A to je fakt, že lenochodi jsou jedny z nejroztomilejších zvířat, které můžete najít. 



VAŠI LENOCHODI

Žádné komentáře:

Okomentovat